Calisthenics suomeksi

Calisthenics, suomeksi kehonpainoharjoitteluksi kutsuttu laji, on vanha maailmalla laajalti tunnettu ja suosittu liikuntamuoto. Sana on peräisin muinaisen kreikan sanoista 'kallos' (kauneus) ja 'sthenos' (voima) ja tarkoittaa koko laajuudessaan ´kehonpainoharjoittelua ilman välineitä tai saatavilla olevien välineiden ehdoilla treenaamista.  

Kehonpainoharjoittelussa käytetään nimensä mukaisesti vastuksena vain oman kehon painoa ja siihen sisältyy voimaliikkeiden lisäksi esimerkiksi akrobatiaa, venyvyyttä ja hahmotuskykyä. Kehonpainoharjoittelu sopii taitotasosta riippumatta kenelle vain, vaikkakin aikaisemmasta urheilutaustasta voi olla hyötyä. Liikevariaatioita löytyy jokaiselle innostuneelle!

--> Ks. eri tasoryhmissä harjoiteltavat liikkeet täältä!

Calisthenics, suomeksi katuvoimistelu, tunnetaan myös nimellä Street workout.  Lajissa tehdään liikkeitä ja liikesarjoja erityisesti rekillä ja nojapuilla. Liikkeet voivat painottua enemmän joko dynaamisiin tai staattisiin, tai niissä voidaan yhdistää molempia. Street workoutissa on mahdollista myös kilpailla muutamassa eri osa-alueessa: Freestylessä, Powerissa, Strenghtissä ja 1Rm:ssä.  


Calisthenics Suomessa

Calisthenics on Suomessa nouseva ja yhä enemmän kiinnostusta herättävä laji. Viime vuosina ulkokuntosalien ja CrossFit telineiden yhteyteen onkin alkanut tulla myös Street workout telineitä (sis. nojapuut ja rekki). Harvalla on kuitenkaan vielä tietoa siitä, mitä näillä telineillä voi tehdä leuanvetojen ja dippien lisäksi!

Meillä Calisthenics Labilla ohjatut harjoitukset (level 1, 2 ja 3) sisältävät variaatioita seuraavista kategorioista: voimaharjoittelu, akrobatia/voimistelu, liikkuvuusharjoittelu, kestävyysharjoittelu ja käsilläseisonta. Perustasot (eli level 1, 2 ja 3) suoritettuaan voi erikoistua yhteen tai useampaan Master -tason lajiin (Street workout Master, Freestyle Master, Acrobatics Master, Handstand Master). Tunneillamme kiinnitetään kaikessa tekemisessä erityistä huomiota liikkeiden tekniikkaan sekä oikeisiin liikeratoihin, joiden katsomme olevan ensisijaisen tärkeitä estyäksemme loukkaantumisilta ja saavuttaaksemme laadukkaita sekä pysyviä tuloksia. 

Lajiin pääsee helposti mukaan Calisthenics level 1 tason kautta, jossa harjoittelu aloitetaan perusteista. Mikäli sinulla on pidempää taustaa tai kokemusta lajinomaisesta harjoittelusta, suosittelemme tutustumaan taso-järjestelmäämme ja pohtimaan, mikä taso soveltuisi sinulle parhaiten. Autamme mielellämme uusia asiakkaita valitsemaan itselle sopivan tason! Ole meihin rohkeasti yhteydessä joko puhelimitse tai sähköpostin välityksellä. Toisaalta kannustamme kaikkia tulemaan level 1 tunneille aikaisemmasta liikuntataustasta huolimatta, sillä näin saamme heti yhdessä konkreettisen kuvan sinulle oikeasta tasosta!



Calisthenics Labilla saat:

Fyysistä kuntoa ja terveyttä

Kehität fyysistä kuntoa ja kokonaisvaltaista terveyttäsi niin lihaskunnon, kehonhuollon kuin aerobisen suorituskyvynkin kannalta!

Uusia siistejä taitoja

Opit taitoja, joista olet ehkä uskaltanut vain uneksia. Saat harjoitella haastaviakin liikkeitä asiantuntevassa ohjauksessa ja avustuksessa.

Tietoa ja ymmärrystä

Opit liikkeiden oikeita tekniikoita ja ymmärrät mitä on turvallinen harjoittelu. Saat tukea siihen, mitä juuri sinun kannattaa kehittää ja millä harjoitteilla pääset omiin tavoitteiisiin! 

Yhdessä tekemistä ja ystäviä

Pääset harjoittelemaan samankaltaisten ihmisten seurassa ja tapaat uusia ihmisiä. Löydät todennäköisesti uusia ystäviä!

Onnistumisia & iloa

Yllätät itsesi ja saat iloita onnistumisista yhdessä muiden kanssa! Saat aivan uutta adrenaliinia arkeesi liikunnan ja uusien asioiden oppimisen myötä!

Varmuutta ja itsetuntoa

Mielen- ja kehonhallintasi kasvaa, itseluottamus vahvistuu. Opit kuuntelemaan omaa kehoasi - toivottavasti myös mieltä ;)

Usein kysytyt kysymykset:

1. Enhän minä tuohon pysty! 

Lyhyesti, kyllä pystyt. Et vain välttämättä tiedä siitä itse vielä! Laji vaatii avointa mieltä ja vähän uskallusta saapua paikalle. Olemme todistaneet, että samat harjoitteet soveltuvat jopa 89-vuotiaalle, vanhimmalle asiakkaallemme. Myöskään ylipaino ei ole este lajin harjoittelemiselle, joten kannustamme kaikki mukaan oli tavoitteesi parempi terveys, sosiaalinen hyvinvointi tai jokin tietty liike!

2. Minua pelottaa käsinseisonta, sopiiko laji minulle?

Käsilläseisonnan pelko on yleistä. Pelko voi johtua esim. aikaisemmasta traumasta, vääränlaisesta avustuksesta tai kuvitteellisista uhista. Käsilläseisonnassa pysymisen taito on oleellinen osa Calisthenicsia, mutta emme kannusta ketään yrittämään asioita, joissa oma ymmärrys tai kehonhallinta ei ole vielä mukana. Päästäksesi yli käsilläseisontapelosta, kannustamme sinua tekemään niitä harjoitteita, joissa pelko ei pääse mukaan. Kannustamme myös kehittämään pikkuhiljaa ymmärrystä liikkeen tekniikasta sekä esim. turvallisesta ja hallitusta 'kaatumisesta'. Myös osaava avustus ja luottamuksen syntyminen avustajaan on tärkeää! Pelon ylittäminen on siis hyvinkin mahdollista ja juuri näitä perusteita pääsee opettelemaan rauhassa ja asiantuntevassa ohjauksessa Calisthenics Labilla. Lajia voi toki harrastaa myös ilman käsilläseisontaa!

3. Minulla on olkapäävaivoja, voinko treenata Calisthenicsia?

Calisthenics voisi olla tunnettu laji olkapää ongelmista. Tämä kyseinen vaiva johtuu yleensä liikkuvuuden puutteesta tai liikarasituksesta - ja usein vielä näistä kahdesta yhdessä. Kun tiettyä lihasryhmää rasitetaan liikaa, usein vielä väärässä asennossa, lihaksen liikerata supistuu ja liikkuvuus huononee entisestään, mikä aiheuttaa tapaturmia. Suosittelemme ehdottomasti kiinnittämään huomiota treenin monipuolisuuteen sekä liikkuvuuden kehittämiseen!

>> Kehonhuolto tunneillamme lisätään liikkuvuutta ja tehdään aktiivisesia kevyitä liikerataharjoituksia ylävartalolle oikeilla tekniikoilla.  Samalla saat ymmärrystä siitä, missä asennoissa käsiä kannattaa pitää missäkin liikkeessä, välttääksesi turhat tapaturmat ja rasitusvammat. Näiden liikkeiden tulisi olla olla olennainen osa Calisthenics harjoittelijan treeniohjelmaa. 

Vastaus on siis kyllä, voit ja on suositeltavaakin jos sen tekee oikein.

4. Minulla on lapsia, voivatko hekin harrastaa Calisthenicsia?

Kyllä voivat ja usein lapset ovatkin kiinnostuneita tangoilla ja rekeillä heilumisesta/temppuilusta jo luonnostaan! Tarjonnastamme löytyy Calisthenics perhetunnit ja Calisthenics lasten & nuorten tunnit tätä varten!

5. Haluaisin kokeilla lajia, mistä kannattaa aloittaa?

Laji kannattaa aloittaa perustekniikoiden ymmärtämisestä ja opettelemisesta! Suosittelemme osallistumista ohjattuihin ryhmiin tai yksilövalmennukseen/ etäohjelmointiin, oikeiden tekniikoiden varmistamiseksi. Ohjeita löytyy myös paljon netistä, mutta niin löytyy tekijöitä ja tekniikoitakin. Tutustu erilaisiin ohjauksiin ja valitse luotettava lähde.

Meidän tunneillemme voi tulla kokeilemaan kaksi kertaa kokeilukerralle 12€:n kertamaksulla!

Toimi näin: Ilmoittaudu normaalisti ryhmään, mutta älä maksa laskua ennen kokeilukertojasi. Mikäli päätät jatkaa kokeilukertojen  jälkeen, maksa lasku normaalisti. Mikäli päätät olla jatkamatta harrastusta kokeilukertojen jälkeen, ilmoita siitä meille sähköpostilla 48 tunnin sisällä viimeisestä kokeilukerrasta, ja muutamme laskun koskemaan vain kokeilukertoja (12 €/ kokeilukerta).

6. Kuinka usein kannattaa harjoitella?

Tämä vaihtelee suuresti tason ja urheilutaustan mukaan, mutta myöskin elämäntilanteella, harjoittelutyylin kuormittavuudella ja yksilöllisellä palautumisnopeudella on merkitystä. Keskimäärin aloittavalle treenaajalle 2-3 x 60-75 min on hyvä ja kehitystä alkaa tapahtumaan mukavan nopeasti. Kun keho on tottunut tähän, voi lisätä kertoja jopa neljään - viiteen. Tällöin harjoittelu täytyy kuitenkin olla jaoteltu monipuolisesti! Huomaa, että taito- ja tekniikkaharjoituksissa aikaa saattaa kulua helposti enemmän kuin esim. juoksulenkillä.

7. Haluaisin oppia muscle upin, miten opin sen?

Muscle up, eli suomennettuna palomiespunnerrus, on yksi suosituimmista liikkeistä Calisthenicsissa! Ja usein se onkin ensimmäisiä haastellisempia opittuja liikkeitä. Muscle up on kahden erillisen liikkeen yhdistelmä: leuanvedon ja dipin, ja molempia näitä päästään harjoittelemaan jo Calisthenicsin alkeistunneista lähtien - tekniikka huomioiden!

8. Haluaisin oppia käsilläseisonnan, miten opin sen?

Käsilläseisonta on yksi tavoitelluimmista taidoista ja sen harjoittelu vaatii kärsivällistä ja nöyrää mieltä! Käsilläseisonnassa on olennaista selän asento ja hartiakulma. Tekniikka kannattaa opetella oikein heti alusta lähtien - se säästää pidemmän päälle kehoa! Calisthenicsin perustunneilla keskitytään vahvasti käsilläseisontaan erilaisten drillien myötä. Mikäli kaipaat lisäharjoittelua tai innostut kovasti, suosittelemme käymään Käsilläseisonnan extratunnilla!

9. Haluaisin oppia voltin, miten opin sen?

Voltti on akrobatian haastavimpia liikkeitä. Voltissa ihminen pyörähtää ilmassa yhden kierroksen eteen- tai taaksepäin. Voltin harjoittelu aloitetaan kuperkeikasta, lentokuperkeikasta ja kupperista. Kerä-asennon osaaminen ja käsiveto ovat oleellisia taitoja voltin oppimiseksi!

Calisthenics level 1, 2 ja 3 opettavat sinulle perusteita akrobatiasta ja ketteryydestä, ja myös voltin perusteiden harjoitteluun syvennytään. Kun perusteita on tehty riittävästi, voltin harjoittelu tehdään vaiheittain turvallisesti airtrackillä tai trampoliinilla tasolla 3. Voit myös osallistua viikoittaiselle akrobatian extratunnille sunnuntaisin!


Jäikö jokin vielä askarruttamaan? Kysy ja me vastaamme!